Kurser och Utbildningar

 

Höstens Yogakurs hålls söndagar kl.12.00-14.00 med start i slutet av augusti. Mer information kommer snart!

Varje undervisningstillfälle använder asana, pranayama och mudra för att nå specifika öppningar i kroppen, samt stärka och rena densamma. Chantande av mantra, mytologiskt berättande och djupgående filosofi tar även stor plats, alltsammans tillgängligt, humoristiskt och ömt presenterat, med intresse för gruppens gemensamma mål och välbefinnande i centrum. Du är varmt välkommen att kontakta mig för anmälan och frågor.

Fördjupningskurs i Klassisk Tantra

Under hösten 2020 erbjuder jag en fördjupningskurs i vad som har kallats Kashmir Shaivism, eller icke-dualistisk Saiva Tantra, där vi kommer att studera några av de mest framstående och djupt transformativa texter traditionen har frambringat såsom Siva Sutras, Spanda Karika och Pratyabhijna Hrdayam.

Den här kursen är för dig som är nyfiken på klassisk tantra men finner texterna svårförståeliga, för dig som redan studerar klassisk tantra men vill gå djupare och för dig som helt enkelt fascineras av tanken på att hela världen kan bestå av en kombination av medvetande och energi, som oupphörligen pulsar oss alla in i manifestation!

Eftersom det här är en holistisk tradition som påverkar alla delar av våra liv och som måste erfaras för att förstås, ses vi inte endast för textstudier och föreläsningar, utan även för somatisk utforskning, asana, meditation, chanting och mudra. 

Vi kommer att ses lördagar kl.15.00-18.00 den 5/9, 3/10, 7/11 och 12/12.  Kursen kostar 3200 kr (där ingår skrivet kursmaterial men om du vill köper du själv till litteraturen vi studerar). Du är varmt välkommen att höra av dig till mig för anmälan och frågor.

Filosofi och Mytologi för Yogalärare

Har du läst en yogalärarutbildning men upplevde inte att du fick med dig tillräckligt med filosofi för att kunna väva in det i dina klasser? Eller är du bara intresserad av att fördjupa dig i yogisk tradition, för din egen skull? Under hösten 2020 håller jag en fördjupningskurs i ämnet. Du som är med  kommer att få studera och samtala kring några av de klassiska yogiska texterna (Patanjalis Yoga Sutra, Bhagavad-Gita m.fl) lyssna till mängder av myter och deras uttolkningar, samt lära dig hur du bygger ett filosofiskt tema till din yogaklass och sömlöst inkorporerar det i undervisningen, för att slippa skarven mellan det ”filosofiska” och det ”fysiska”. 

Vi kommer att ses en torsdag förmiddag (09.30-12.30) i månaden, med start den 17/9 och fortsättning 8/10, 5/11 och 3/12.  Hela kursen kostar 3200 kr. I det ingår skrivet kursmaterial och du väljer själv om du vill köpa till litteraturen vi arbetar med. Du är varmt välkommen att kontakta mig för anmälan och frågor. 

Dasa Mahavidya- De tio tantriska visdomsgudinnorna (Självstudier Online)

Dasa Mahavidya betyder Tio stora Visdomar och avbildas inom Sakta Tantra som ett gäng minst sagt makabra gudinneformer. Några av dem är välkända, som Kali och Tara, andra mer obskyra, som Bagalamukhi och Matangi. Men de representerar alla både stadier i den kosmiska evolutionen såväl som den mänskliga andliga/kreativa utvecklingen.  Därför kan de kallas både kosmiska krafter, visdomsplatåer och Kundalinis olika ansikten. För dig som är intresserad av att förstå icke-dualistisk tantrisk filosofi och gudinnetraditionens mer esoteriska delar erbjuder den här kursen en möjlighet du inte vill missa! 

Genom den får du tillgång till föreläsningar, mantra, meditation,  textdokument och reflektionsövningar om varje enskild Mahavidya och den större tantriska traditionen. Som vanligt är intentionen med undervisningen inte endast att tillhandahålla och uttolka information som annars kan vara svår att nå och förstå, men att erbjuda den kunskap som befriar.

Du studerar i egen takt och har tillgång till allt material så länge du vill.

För en introduktionsvideo och mer information, besök:

https://saraswati-studies.teachable.com/p/dasa-mahavidyas-de-tio-visdomsgudinnorna

Durga Puja och Kundalini Shakti – kraft, skönhet och visdom (Självstudier Online)

Navarathri betyder nio nätter och är namnet för en festival som varje år helgar just så många nätter till gudinnan Durga, hon vars namn betyder ungefär ”när vägen blir svår att vandra”. Hon som är den stora beskyddaren av de som inte kan beskydda sig själva, försvararen av rättviseprincipen. Men också vår egen inre eld, vår Kundalini Shakti, vår andliga drivkraft och vilja att vara nära det sanna, det vackra och det visa.

Under de nio dagarna, som infaller flera gånger under året med det största firandet under hösten, vördas Durga i tre olika former/aspekter. Som den kompromisslösa Kali– rytandet av frihet, som tillåter oss att bryta igenom stagnation och ignorans, hon som låter oss göra det stora offret. Som Lakshmi– förmågan att se livets skönhet, hon som ber oss att kultivera reciprocitet och vårda våra relationer. Och som Saraswati– hon som är den estetiska förfining, urskillningsförmåga och visdom som kommer genom regelbunden och hängiven praxis.

Under kursens gång kommer du att få tillgång till föreläsningar, mantran, meditationsövningar, texter samt asana- och mudraklasser för att hjälpa dig att komma i kontakt med Shakti, utifrån din nuvarande livssituation.
Ledorden transformation och integration påminner oss om att våra inre processer behöver bära frukt i vårt yttre agerande, ta plats i vår vardag. För mig är det den stora behållningen av den här typen av praxis; Gudinnans gåva om vi så vill. En inre och yttre revolution som skänker djup mening och tillit, som installerar handlingsförmåga och driv och som överväldigar oss i sin skönhet! 

Du studerar i egen takt och har tillgång till allt material så länge du vill.

För mer information och en introduktionsvideo, besök:

https://saraswati-studies.teachable.com/p/durga-puja-och-kundalini-shakti-kraft-skonhet-och-visdom

Yogans Historia, Filosofi och Mytologi (Självstudier Online)

Det var med stor glädje som jag under våren 2018 startade en banbrytande teoretisk utbildning som riktade sig till yogalärare eller utövare som ville fördjupa sin förståelse för den yogiska traditionen (eller mer korrekt; traditionerna). Nu erbjuder jag en möjlighet att gå kursen online!

Under kursens gång studerar vi yogans komplexa historia, samband och dissonans mellan olika klassiska texter (Patanjalis Yoga Sutra, Bhagavad-Gita, Ramayana, Vijnana Bhairava Tantra m.fl), djupdyker i den mytologiska skatt som är kopplad till yogatraditionerna och utforskar olika sätt att förhålla sig till berättelser och gudomar. Vi närmar oss även de olika filosofiska skolorna (Samkhya, Vedanta, Kashmir Shaivism) för att se på vilket vis de kan aktualiseras i våra liv idag, om de alls angår oss?

Som religionsvetare och yogalärare erbjuder jag en unik kombination av klarsynt kritik och devotionellt djup. Min önskan är att vi både betraktar traditionerna med förståelse för deras ursprungliga kontext, i ljuset av vår kontemporära praxis och med en villighet att smaka på vad de faktiskt har att erbjuda.

Du studerar i egen takt och har tillgång till allt material så länge du vill.

För mer information och en introduktionsvideo, besök:

https://saraswati-studies.teachable.com/

Fortbildning för Yogalärare 

Jag undervisar filosofimodulen på Flow Yogaschool Swedens lärarutbildningar (200 h ”Take the leap” och 300 h ”Dive deep”). Min modul i grundutbildningen ger en förståelse för Yogans historia och skillnader mellan olika filosofiska system. Vidareutbildningen ger en djupdykning i tantrisk filosofi. Du finner mer information här:

https://www.flowyogaschoolsweden.com/ayurveda-filosofi-chanting

Du kan även lyssna till och prenumerera på mina föreläsningar på Youtube genom att söka på Tova Olsson eller följa mig på instagram genom @saraswati-studies. Mycket nöje!