Kurser och Utbildningar

Terminskurs Yoga & Meditation 

Kursen hålls söndagar kl.11.30-13.30 med start 29 augusti 2021. Den pågår sedan i 14 veckor med avslutning 12 december (uppehåll v. 37 och v. 44). Vi ses på mysiga Yogarummet Majorna på Godhemsgatan 4.

Varje undervisningstillfälle använder asana, pranayama och mudra för att nå specifika öppningar i kroppen, samt stärka och rena densamma. Chantande av mantra, mytologiskt berättande och djupgående filosofi tar även stor plats, alltsammans tillgängligt, humoristiskt och ömt presenterat, med intresse för gruppens gemensamma mål och välbefinnande i centrum. 

Du bokar din plats genom att maila mig (tovaolsson@gmail.com).  Kurspriset är 3950 kr. I mån av plats finns det möjlighet att droppa in för 300 kr.

Terminskurs Yoga och Meditation (online via zoom)

Jag ger även fortsättningsvis möjlighet att praktisera hemifrån, för dig som inte har möjlighet att ta dig till studion i Göteborg. Du kan antingen vara med live via zoom på onsdagar kl.12-13 eller ta del av inspelningen i efterhand, när det passar dig. Klasserna ligger sedan kvar på min online-plattform resten av terminen. 

Kursen startar den 1 september och fortsätter fram t.om den 24 november (uppehåll v.44). Hela terminen (12 tillfällen) kostar 1400 kr. Du kan även välja att droppa in för 150 kr/tillfälle (men du har då endast tillgång till klassen i en vecka från inspelningsdatum). Du är varmt välkommen att maila mig din anmälan. 

Fördjupningskurs Hatha Yoga (online via zoom)

I samtida yoga får termen ”hatha” ofta representera en lugnare eller mer ”traditionell” form av yoga, i kontrast till kreativa och fysiskt utmanande vinyasa-stilar. Men visste du att ordet ”hatha” betyder ”kraftfull” eller t.om ”forcerande” (vilket antingen antyder att teknikerna är krävande eller att de har en kraftfull effekt)?

Referenser till en yogaform som kallas Hatha dyker först upp i textuella källor i slutet av 1000-talet.  Dess metoder hämtar inspiration både från klassisk yoga (Patanjalis) och tantrisk yoga, men inkluderar även praktiker som inte återfinns i någon av dem. Det handlar främst om reningstekniker, icke-sittande positioner, komplexa metoder för andningskontroll och och fysiska sätt att manipulera kroppens vitala energi. 

Under hösten 2021 erbjuder jag en unik möjlighet till fördjupning i den tradition som kallas Hatha Yoga; både för att förstå vad den egentligen innehåller, såväl som hur den påverkar vår yogapraktik idag. Vi kommer framför allt att studera verket Hatha Yoga Pradipika (ca 1500-tal) men även ta hjälp av texterna Gheranda Samhita (ca 1800-tal) och Shiva Samhita (ca 1400-tal). Kursen är för dig som undervisar yoga eller är intresserad av yogisk historia.  Du kommer garanterat att få nya perspektiv på din praktik!

Vi ses via zoom kl.16-18 den 4 september, 25, september, 23 oktober och 20 november. Kan du inte vara med live har du självklart tillgång till inspelningarna i efterhand via min online-plattform. Observera att kursen inte innehåller fysiska klasser utan endast föreläsningar och textmaterial. Kursen kostar 1850 kr och du är varmt välkommen att maila mig din anmälan. 

Filosofi för Yogalärare

Har du utbildat dig till yogalärare men inte fått med dig tillräckligt mycket filosofi för att känna dig trygg i din undervisning? Eller kanske längtar du bara efter att förkovra dig i yogisk filosofi och mytologi? Under hösten 2021 erbjuder jag en fördjupningskurs för dig!

Utbildningen kommer att ge en djupgående förståelse för de olika filosofiska system som samtida yoga inspireras av och lära dig att se skillnad på dem, så att du kan bli enhetlig i din undervisning (om du undervisar). Den är även fullpackad med inspiration från den yogiska mytologiska världen, där du får lära känna gudar och gudinnor genom berättelser, asana, mantra och meditation. 

Kursen har som  mål att expandera din förståelse för yogisk tradition, samt erbjuda pedagogiska verktyg för dig som vill bli skickligare på att inkorporera filosofi och mytologi i din yogaundervisning, för att motivera, inspirera och levandegöra.

Vi kommer att ses fredagarna 10 september, 8 oktober, 29 oktober och 26 november kl. 09-16.  Det är min förhoppning att vi ses i studio i Göteborg, men om det inte blir möjligt ses vi via zoom. Kursen kostar 6950 kr och du är varmt välkommen att maila mig för mer information och anmälan. Om du anmäler dig senast 10 augusti gäller early bird priset 5950 kr.

Asana, mantra och mytologi-bibliotek (självstudier online)

Har du någonsin önskat dig ett bibliotek fullt med asana-sekvenser, mytologi, mantra, mudra och meditation som du kan återvända till närhelst du behöver inspireras? Jag har skapat just det, så att du kan hålla en regelbunden praxis hemmavid, med en variation av klasser som som passar varje sinnesstämning och som du får behålla så länge du vill.

Biblioteket innehåller 21 klasser med olika mytologiska teman och asana fokus. De allra flesta är kring 60 minuter, men några är kortare eller längre, så att du kan välja efter din tidsram för dagen. Du finner klassbiblioteket genom att klicka här

Fördjupningskurs i Klassisk Tantra (självstudier online)

Har du någonsin funderar över vad den dansande formen av Shiva egentligen symboliserar? Eller om du redan vet det, vad mer det filosofiska system som frambringade den här utsökta ikonografin rymmer?

I den här kursen, som erbjuder en fördjupning i vad som har kallats Kashmir Shaivism, eller icke-dualistisk Saiva Tantra studerar vi med hjälp av några av de mest framstående och djupt transformativa texter tantrisk tradition frambringat; Shiva Sutras, Spanda Karika och Pratyabhijna Hrdaya. Texter som inte bara har en förmåga att revolutionera ditt inre och yttre liv, men som faktiskt övar betydligt större inflytande på dagens yogautövning än vad vi kanske tror.

Kursen är för dig som är nyfiken på klassisk tantra men kanske finner texterna svårförståeliga, för dig som redan studerar klassisk tantra men vill gå djupare och för dig som helt enkelt fascineras av tanken på att hela världen kan bestå av en kombination av medvetande och energi, som oupphörligen pulserar oss alla in i manifestation!

Eftersom det här är en holistisk tradition som påverkar alla delar av våra liv och som måste erfaras för att förstås, består kursen inte endast av filosofiska föreläsningar och textdokument utan riklig tid ges även åt meditation och mantra.

Du som går kursen får tillgång till:

* 8 st 40 -100 minuters föreläsningar om tantrans historia och dess filosofiska begrepp. Föreläsningarna finns både som audiofil och videoinspelning och kan laddas ner.

* 4 st unika textdokument som förklarar kontexten och betydelsen av Kashmir Shaivism som filosofi och praxis.

* Initierade mantran ur traditionen.

* Guidade meditationsövningar ur traditionen.

* Ingående förståelse för texterna Shiva Sutra, Pratyabhijna Hrdaya och Spanda Karikas.

2 st 30 minuters bonusföreläsningar med meditationer ur texten Vijnana Bhairava Tantra, samt ett textdokument som förklarar dess ursprung och betydelse.

Du får även hjälp med din sadhana (dagliga utövning) genom förslag och reflektionsövningar. Du finner mer information om kursen genom att  klicka här

Yogans Historia, Filosofi & Mytologi (självstudier online)

Det var med stor glädje som jag under våren 2018 startade en banbrytande teoretisk utbildning som riktade sig till yogalärare eller utövare som ville fördjupa sin förståelse för den yogiska traditionen (eller mer korrekt; traditionerna). Nu erbjuder jag en möjlighet att gå kursen online!

Under kursens gång studerar vi yogans komplexa historia, samband och dissonans mellan olika klassiska texter (Patanjalis Yoga Sutra, Bhagavad-Gita, Ramayana, Vijnana Bhairava Tantra m.fl), djupdyker i den mytologiska skatt som är kopplad till yogatraditionerna och utforskar olika sätt att förhålla sig till berättelser och gudomar. Vi närmar oss även de olika filosofiska skolorna (Samkhya, Vedanta, Kashmir Shaivism) för att se på vilket vis de kan aktualiseras i våra liv idag, om de alls angår oss?

Som religionsvetare och yogalärare erbjuder jag en unik kombination av klarsynt kritik och devotionellt djup. Min önskan är att vi både betraktar traditionerna med förståelse för deras ursprungliga kontext, i ljuset av vår kontemporära praxis och med en villighet att smaka på vad de faktiskt har att erbjuda.

Du studerar i egen takt och har tillgång till allt material så länge du vill. För mer information och en introduktionsvideo, klicka här

Dasa Mahavidya- De tio tantriska visdomsgudinnorna (självstudier online)

Dasa Mahavidya betyder Tio stora Visdomar och avbildas inom Sakta Tantra som ett gäng minst sagt makabra gudinneformer. Några av dem är välkända, som Kali och Tara, andra mer obskyra, som Bagalamukhi och Matangi. Men de representerar alla både stadier i den kosmiska evolutionen såväl som den mänskliga andliga/kreativa utvecklingen.  Därför kan de kallas både kosmiska krafter, visdomsplatåer och Kundalinis olika ansikten. För dig som är intresserad av att förstå icke-dualistisk tantrisk filosofi och gudinnetraditionens mer esoteriska delar erbjuder den här kursen en möjlighet du inte vill missa! 

Genom den får du tillgång till föreläsningar, mantra, meditation,  textdokument och reflektionsövningar om varje enskild Mahavidya och den större tantriska traditionen. Som vanligt är intentionen med undervisningen inte endast att tillhandahålla och uttolka information som annars kan vara svår att nå och förstå, men att erbjuda den kunskap som befriar.

Du studerar i egen takt och har tillgång till allt material så länge du vill. För en introduktionsvideo och mer information, klicka här

Durga Puja och Kundalini Shakti – kraft, skönhet och visdom (självstudier online)

Navarathri betyder nio nätter och är namnet för en festival som varje år helgar just så många nätter till gudinnan Durga, hon vars namn betyder ungefär ”när vägen blir svår att vandra”. Hon som är den stora beskyddaren av de som inte kan beskydda sig själva, försvararen av rättviseprincipen. Men också vår egen inre eld, vår Kundalini Shakti, vår andliga drivkraft och vilja att vara nära det sanna, det vackra och det visa.

Under de nio dagarna, som infaller flera gånger under året med det största firandet under hösten, vördas Durga i tre olika former/aspekter. Som den kompromisslösa Kali– rytandet av frihet, som tillåter oss att bryta igenom stagnation och ignorans, hon som låter oss göra det stora offret. Som Lakshmi– förmågan att se livets skönhet, hon som ber oss att kultivera reciprocitet och vårda våra relationer. Och som Saraswati– hon som är den estetiska förfining, urskillningsförmåga och visdom som kommer genom regelbunden och hängiven praxis.

Under kursens gång kommer du att få tillgång till föreläsningar, mantran, meditationsövningar, texter samt asana- och mudra klasser för att hjälpa dig att komma i kontakt med Shakti, utifrån din nuvarande livssituation.
Ledorden transformation och integration påminner oss om att våra inre processer behöver bära frukt i vårt yttre agerande, ta plats i vår vardag. För mig är det den stora behållningen av den här typen av praxis; Gudinnans gåva om vi så vill. En inre och yttre revolution som skänker djup mening och tillit, som installerar handlingsförmåga och driv och som överväldigar oss i sin skönhet! 

Du studerar i egen takt och har tillgång till allt material så länge du vill. För mer information och en introduktionsvideo, klicka här

Modern Mystiker Helgretreat (självstudier online)

De mörka dagarna strax innan vintersolståndet undervisade jag ett retreat menat att sätta oss i relation till några av världens största andliga mystiker. Genom asana, mantra, mudra, meditation och poesi fördes deltagarna djupt in i det egna hjärtat, såväl som i dess universella motsvarighet. Nu har du möjlighet att ta del av undervisningen i efterhand.

Om du är nyfiken på hur världens mystiska traditioner relaterar till varandra och hur du kan väcka den andliga potential som är din mänskliga födslorätt, är det här ett retreat för dig. Du kan göra det över en helg eller dela upp undervisningen över en längre period. Du kan återkomma till sessionerna precis när du vill.

Kursen består 4 klasser som alla är 2 timmar långa, med tema:

*Sri Ramakrishna och Kali

*Lal Ded och Shiva

*Teresa av Avila och Kristus

*Rumi och den inre älskade

Klasserna finns både som videoupptagning och som audiofil så du kan välja att lyssna på dem, var du än befinner dig. Du får även tillgång till en Powerpoint med mantran och poesi. För att komma till retreatet, klicka här

 

Fortbildning för Yogalärare 

Jag undervisar filosofimodulen på Flow Yogaschool Swedens lärarutbildningar (200 h ”Take the leap” och 300 h ”Dive deep”). Min modul i grundutbildningen ger en förståelse för Yogans historia och skillnader mellan olika filosofiska system. Vidareutbildningen ger en djupdykning i tantrisk filosofi. Du finner mer information här

Under våren 2022 gästundervisar jag även på Everyday Yoga Schools fördjupningsutbildning, där jag undervisar yogisk och tantrisk filosofi och mytologi. Du finner mer information om utbildningen här.

Du kan även lyssna till och prenumerera på mina föreläsningar på Youtube genom att söka på Tova Olsson eller följa mig på instagram genom @saraswati_studies. Mycket nöje!