Kurser och Utbildningar

Vårens yogakurs hålls söndagar kl.12.00-14.00 med start 19 januari och avslutning 31 maj. Uppehåll v. 7, 10, 12, 15, 18 och 21. Kurspris för 14 tillfällen är 3200 kr. Drop- in i mån av plats för 300 kr.

Varje undervisningstillfälle använder asana, pranayama och mudra för att nå specifika öppningar i kroppen, samt stärka och rena densamma. Chantande av mantra, mytologiskt berättande och djupgående filosofi tar även stor plats, alltsammans tillgängligt, humoristiskt och ömt presenterat, med intresse för gruppens gemensamma mål och välbefinnande i centrum. Du är varmt välkommen att kontakta mig för anmälan.

Dasa Mahavidya- de tio visdomsgudinnorna

Under våren 2020 startar jag äntligen min efterlängtade kurs om Dasa Mahavidyas – de tio stora visdomsgudinnorna (vidya betyder visdom men är även det feminina ordet för mantra).

Det här är en djupt esoterisk tradition som bara bär frukt genom praxis, och det är just vad vi kommer att ägna oss åt! Under 5 torsdagar träffas vi för att utforska och uppleva innebörden av den visdom som är själva hjärtat av klassisk tantra. Vi inleder torsdag den 23 januari kl.9.30- 12.30 och ses igen 20 februari, 26 mars, 23 april och 28 maj. Varje tillfälle kommer vi att gå igenom och arbeta med två gudinnefomer/visdomskvalitéer som ni fortsätter att utforska (genom mantra och meditation) tills vi ses igen.

Kursen är inte bara en möjlighet att förstå innebörden av kundalini utan att studera klassisk tantrisk tradition på djupet! Filosofi och praktik, intellektuell förståelse och hjärtats hängivelse, allt på samma gång! Kursen kostar 4900 kr och du är varmt välkommen att kontakta mig för frågor och anmälan.

Durga Puja och Kundalini Shakti – kraft, skönhet och visdom (online-undervisning)

En ny onlinekurs för Navarathri om transformation och integration. Navarathri betyder nio nätter och är namnet för en festival som varje år helgar just så många nätter till gudinnan Durga, hon vars namn betyder ungefär ”när vägen blir svår att vandra”. Hon som är den stora beskyddaren av de som inte kan beskydda sig själva, försvararen av rättviseprincipen. Men också vår egen inre eld, vår Kundalini Shakti, vår andliga drivkraft och vilja att vara nära det sanna, det vackra och det visa.

Under de nio dagarna, som i år 2019 inleds söndagen den 29 september, vördas Durga i tre olika former/aspekter. Som den kompromisslösa Kali– rytandet av frihet, som tillåter oss att bryta igenom stagnation och ignorans, hon som låter oss göra det stora offret. Som Lakshmi– förmågan att se livets skönhet, hon som ber oss att kultivera reciprocitet och vårda våra relationer. Och som Saraswati– hon som är den estetiska förfining, urskillningsförmåga och visdom som kommer genom regelbunden och hängiven praxis.

Under kursens gång kommer du att få tillgång till texter, föreläsningar, mantran, meditationsövningar, asana och mudra för att hjälpa dig att komma i kontakt med Shakti, utifrån din nuvarande livssituation.
Ledorden transformation och integration påminner oss om att våra inre processer behöver bära frukt i vårt yttre agerande, ta plats i vår vardag. För mig är det den stora behållningen av den här typen av praxis; Gudinnans gåva om vi så vill. En inre och yttre revolution som skänker djup mening och tillit, som installerar handlingsförmåga och driv och som överväldigar oss i sin skönhet! 

För mer information och en introduktionsvideo, besök:

https://saraswati-studies.teachable.com/p/durga-puja-och-kundalini-shakti-kraft-skonhet-och-visdom

Utbildning i Yogans Historia, Filosofi och Mytologi (Online-undervisning)

Det var med stor glädje som jag under våren 2018 startade en banbrytande teoretisk utbildning som riktade sig till yogalärare eller utövare som ville fördjupa sin förståelse för den yogiska traditionen (eller mer korrekt; traditionerna). Under 2019 och vidare erbjuder jag en möjlighet att gå kursen online, för dig som inte hade möjlighet att vara med under den första omgången.

Under utbildningens gång studerar vi yogans komplexa historia, samband och dissonans mellan olika klassiska texter (Patanjalis Yoga Sutra, Bhagavad-Gita, Ramayana, Vijnana Bhairava Tantra m.fl), djupdyker i den mytologiska skatt som är kopplad till yogatraditionerna och utforskar olika sätt att förhålla sig till berättelser och gudomar. Vi närmar oss även de olika filosofiska skolorna (Samkhya, Vedanta, Kashmir Shaivism) för att se på vilket vis de kan aktualiseras i våra liv idag, om de alls angår oss?

Som religionsvetare och yogalärare erbjuder jag en unik kombination av klarsynt kritik och devotionellt djup. Min önskan är att vi både betraktar traditionerna med förståelse för deras ursprungliga kontext, i ljuset av vår kontemporära praxis och med en villighet att smaka på vad de faktiskt har att erbjuda.

För mer information och en introduktionsvideo, besök:

https://saraswati-studies.teachable.com/

Fördjupningskurs i Klassisk Tantra

Under hösten 2020 erbjuder jag en fördjupningskurs i vad som kallas Kashmir Shaivism, eller icke-dualistisk Saiva Tantra, där vi kommer att studera några av de mest framstående och djupt transformativa texter traditionen har frambringat såsom Siva Sutras, Spanda Karika och Pratyabhijna Hrdayam. 

Den här kursen är för dig som är nyfiken på klassisk tantra men finner texterna svårförståeliga, för dig som redan studerar klassisk tantra men vill gå djupare och för dig som helt enkelt fascineras av tanken på att hela världen kan bestå av en kombination av medvetande och energi, som oupphörligen pulsar oss alla in i manifestation!

Eftersom det här är en holistisk tradition som påverkar alla delar av våra liv och som måste erfaras för att förstås, ses vi inte endast för textstudier och föreläsningar, utan för somatisk utforskning, asana, meditation, chanting och mudra. Preliminära datum är på väg och du är varmt välkommen att kontakta mig för anmälan och frågor.

Fortbildning för Yogalärare (FlowYogaSchoolSweden)

Jag undervisar filosofi-modulen på Flowyogaschoolswedens lärarutbildningar (200 h grund och 300 h vidare) under 2020. Grund-utbildningen ger en förståelse för Yogans historia och skillnader mellan olika filosofiska system. Vidareutbildningen ger en djupdykning i tantrisk filosofi. Du finner mer information här:

https://www.flowyogaschoolsweden.com/diving-deep-300h

Du kan även lyssna till och prenumerera på mina föreläsningar på Youtube genom att söka På Tova Olsson eller följa mig på instagram genom @saraswati-studies. Mycket nöje!